ingrediënten
- olie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 3 tl chilipoeder of sambal (of wat meer als je van lekker pittig houdt)
- 2 el tomatenpuree
- 200 gram prei
- 100 gram bloemkool (roosjes en/of rest van stronk)
- 4 stengels bleekselderij
- 2 winterwortels
- 500 gram tomaten
- 1 pak gezeefde tomaten
- 1 l groentebouillon
- eventueel 250 gram gehakt.
- 200 ml slagroom
- 1½ tl gemberpoeder
- 1½ tl peper
- ½ tl zout
- 3 el gehakte peterselie
bereiding
Maak de groente schoon en snijd het fijn. Ontvel de tomaten en snijd in stukken.
Fruit in een grote soeppan de ui in de olie ca. 3 minuten. Voeg de knoflook, chilipoeder of sambal en de tomatenpuree toe. Fruit dit even mee en voeg dan de andere groente (de tomatenstukken nog niet) toe, ca. 4-5 minuten meebakken.
Voeg nu de bouillon, de gezeefde tomaten en de tomatenstukken toe en laat het geheel ca. 20 minuten koken.
Met staafmixer tot een gladde soep pureren.
Nu eventueel het gehakt erin kruimelen en nog even laten koken, zodat dit ook gaar wordt.
In een kom of hoge beker de slagroom met gemberpoeder, peper en zout half stijf kloppen.
Serveer de soep met een schepje room, gehakte peterselie en versgemalen peper.
Variatie op recept AH
Bereidingstijd ca. 45 minuten