Geïnspireerd op youvetsi of giouvetsi: een Griekse ovenschotel met orzo (kritharaki). Oorspronkelijk wordt het gemaakt met kip, rund- of lamsvlees, maar is vegetarisch ook lekker.

Ingredi├źnten voor 4 personen:

1 middelgrote ui
3 tenen knoflook
250 g winterpeen
4 el milde olijfolie
400 g kikkererwten in blik
400 g gepelde tomaten in blik
525 ml heet water
1 groentebouillonblokje
5 takjes verse oregano
300 g orzo pasta
5 g verse dille
1 citroen
150 g Griekse feta
ovenschaal (20 x 30)

Bereiding:

1 Verwarm de oven voor op 190 ┬░C. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil de winterpeen en snijd in blokjes van een ┬Ż cm.

2 Verhit ┬ż van de olie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit de ui, knoflook en peen 5 min.

3 Giet ondertussen de kikkererwten af en laat uitlekken in een vergiet. Voeg de kikkererwten en tomaten toe aan de pan en schenk het hete water erbij. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer door. Leg de takjes oregano erin.

4 Roer de orzo erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep alles in de ovenschaal en bak 20-25 min. in de oven, tot de orzo gaar is.

5 Snijd ondertussen de dille grof. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Verkruimel de feta. Haal de orzo uit de oven en verdeel het citroenrasp, de dille en feta erover. Besprenkel met de rest van de olie.

Uit: Allerhande oktober 2023

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *