Köfte is een wijdverbreid Turks vleesgerecht. Dat ontstond rond 1500 in het Ottomaanse Rijk. Varianten worden op de Balkan en Cyprus en in Griekenland, Turkije, Noord-Afrika, het Midden-Oosten en in India gegeten.

ingrediënten
  • 1 kleine ui
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 middelgrote ui
  • 300 gr lams- of rundergehakt
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 2 el magere kwark
  • 1 ei
  • Zout, peper
  • Komijn
  • 4 tomaten
  • 1 komkommer
  • 4 paprika’s
  • Iets munt
  • 300 gr magere yoghurt
  • 1-2 tl citroensap
  • 2 el olie
  • Evt. pepertjes, peterselie en citroen ter garnering.
bereiding

De kleine ui schoonmaken en zeer fijn snijden. 1 Knoflookteentje schoonmaken en persen.
Het gehakt, tijm, kwark, ui, knoflook, ei, zout, peper en komijn mengen. Uit het mengsel 8 langwerpige rolletjes draaien. Koud wegzetten.
De ui, de tomaten en de komkommer schoonmaken en in grove stukken snijden.
De paprika van zaad ontdoen en ook in stukken snijden. Dit alles door elkaar mengen en op een schaal of bord verdelen.
Munt wassen, en in smalle reepjes snijden. 1 Knoflookteen persen. Met yoghurt, citroensap, komijn en munt mengen. Op smaak maken met zout en peper.
De olie in een pan verhitten. Köfte hierin onder voortdurend draaien bij gemiddelde hitte bakken in ca. 6-8 minuten.
De yoghurtdip over de salade verdelen en de köfte hierop leggen.
Met rest van de munt, peterselie en citroen en pepertjes garneren.

Bereidingstijd: ca. 40 minuten

Uit: Rezepte 7/2008

Opmerking: Ik had geen munt in huis en heb wat ui geraspt en door de yoghurt gedaan, dit was ook heerlijk.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *