kerststol
ingrediënten
  • 250 ml lauwwarme melk (2 x 125 ml)
  • 1 el + 100 gram suiker (2 x 50)
  • 1 blok (42 gram) verse gist
  • 500 gram patentbloem
  • 300 gram amandelspijs (marsepein)
  • 3 eieren M
  • 2 el gemalen kaneel
  • 135 gram boter (60 + 75 gram)
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 100 gedroogde kersen (of gekonfijte)
  • 100 gram rozijnen
  • zout
  • bakpapier
  • poedersuiker
bereiding

125 ml melk met 1 el suiker verwarmen.  De gist erin brokkelen en op laten lossen. De bloem in een grote kom doen, een kuil in het midden maken en hierin de gistmelk schenken. Met meel van de rand toedekken. Afgedekt ca. 15  minuten op een warme plaats laten rijzen.
De amandelspijs grof raspen. 1 ei scheiden. Kaneel met 50 gram suiker mengen. 1 ei met eiwit los kloppen. De amandelspijs toevoegen en met een vork glad roeren. 60 gram boter smelten en laten afkoelen. Abrikozen in vieren of zessen snijden en met de kersen en rozijnen mengen.
50 gram suiker met een snufje zout, gesmolten boter, 1 ei, eigeel en 125 ml melk aan het gistdeeg in de kom toevoegen. Snel tot een glad deeg kneden en afgedekt 45 minuten op een warme plek laten rijzen.
Deeg opnieuw goed door kneden en op een met meel bestrooid oppervlak uitrollen tot een rechthoek (35 x 65 cm) 75 gram boter in een pan smelten en het deeg met 2/3 van deze boter bestrijken.
Het amandelspijsmengsel hierop verdelen, hierbij ca. 2 cm van de randen vrijlaten. Kaneelsuiker erover strooien. De vruchtenmix erover verdelen. Het deeg in de lengte vast oprollen en de rol in de lengte halveren.
De strengen op een met bakpapier bedekt bakblik tot een koord draaien. De einden samendrukken. De krans met de rest van de boter in kwasten. Nogmaals 20 minuten laten rijzen. In een voorverwarmde oven (Elektrisch 200°C, hete lucht 175°C) ca. 30 minuten bakken. Als het brood te donker dreigt te worden, afdekken met aluminiumfolie.

Afgekoelde krans met poedersuiker bestrooien.

Bereidingstijd: ca. 50 minuten
Wachttijd: 2,5 uur
Uit: Tina Koch & BackIdeen 12/2016

Het was een echte uitdaging.
Waarschijnlijk is 42 gram verse gist iets teveel. Ik zal er nog een maken en zo nodig de hoeveelheid gist in dit recept aanpassen.

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *