Coq au vin is een Frans gerecht. De basis voor de stoofschotel is een hele haan en rode wijn, bij voorkeur een Bourgogne.
ingrediƫnten
- 150 gram sjalotjes
- 3-4 wortels
- 500 gram champignons
- 2 teentjes knoflook
- 5 stelen tijm, 2 twijgen rozemarijn
- 1 kip (ca. 1,5 kg) of ca. 8 drumsticks
- 3 el olie
- 50 gram spekreepjes
- zout, peper
- 1 el bloem
- 300 ml droge rode wijn (bij voorkeur Bourgogne)
- 1 tl bouillonpoeder
- 1 laurierblaadje
bereiding
Sjalotten in een kom doen, met kokend water overgieten en ca. 2 minuten laten staan. Laten schrikken en de sjalotjes uit de schil drukken.
Wortels schoonmaken en in dikke schijven snijden.
Champignons schoonmaken en afhankelijk van de grootte, halveren of in vieren snijden.
Knoflook persen. Kruiden wassen. Blaadjes van 4 stelen tijm rissen. De naalden van 1 twijg rozemarijn rissen en hakken.
Kip schoonmaken en in stukken verdelen (8 stukken)
Olie in een grote, diepe pan verhitten. Spek hierin krokant bakken en uit de pan nemen.
De kip in het spekvet in ca. 5 minuten aanbraden. Met zout en peper op smaak brengen en uit de pan nemen.
Champignons in het hete braadvet bakken, kruiden en er uitnemen.
Sjalotjes en wortels ook in de pan bakken ca. 3 minuten. Knoflook toevoegen.
Champignons toevoegen en met de bloem bestrooien. Even kort fruiten.
Met wijn en 300 ml water blussen. Aan de kook brengen en de bouillonpoeder toevoegen.
Tijm, rozemarijn en laurierblaadje toevoegen.
Spekjes en de kipdelen in de rode wijn fond leggen. Afgedekt ca. 1 uur laten smoren, de kip regelmatig keren.
De coq au vin in een platte schaal serveren en met de overige kruiden garneren.
Lekker met geroosterd brood, maar wij hebben er aardappelpartjes uit de oven (van de crisp-plaat) bij gegeten en dat was heerlijk.
Bereidingstijd: ca. 1Ā½ uur
Uit: Tina Koch & BackIdeen 07/2011