ingrediënten
- 1 kg sperziebonen
- zout, peper
- 1 middelgrote ui
- 1-2 el olie
- 500 gram hoh gehakt
- 150 gram cherrytomaten of andere kleine tomaten
- een beetje verse of gedroogde tijm
- 250 ml slagroom
- 1 tl groentebouillonpoeder
- 1 pak of blik tomaten (425 ml) (of verse in keukenmachine fijnmalen)
- 3 el tomatenpuree
- 4 el ketchup
- evt. klein beetje suiker
- ½ tl cayennepeper
- ½ tl paprikapoeder (zoet of als je van pittig houdt de pittige variant)
bereiding
Boontjes schoonmaken, wassen, breken en in water met wat zout ca. 8 minuten koken (beetgaar).
Uien schillen, snipperen. Olie verhitten. Gehakt in grove brokken samen met de ui, paprikapoeder, cayennepeper en tomatenpuree fruiten. Op smaak brengen met peper en zout. Tomaten wassen en halveren.
Boontjes, gehakt en tomaten mengen, in een grote ovenschaal doen. Tijm wassen en op een beetje ter garnering na, grof hakken.
Slagroom met 300 ml water aan de kook brengen, bouillonpoeder toevoegen. Tijm, tomaten uit pak met sap en de ketchup erdoor roeren. Ca. 5 minuten laten pruttelen zonder deksel, tomaten kapot drukken met een vork. Op smaak brengen.
De saus over de boontjes met gehakt schenken.
In hete oven (E. 200°C/Hetelucht 175°C) ca. 30 minuten bakken.
Garneren met overige tijm.
Heerlijk bij risotto!
Uit Tina Koch & BackIdeen 07/2006
Bereidingstijd ca. 1 uur