ingrediënten
- 1/8 l melk
- 2 el + 100 g boter/margarine
- 400 g bloem (275 + 125)
- 150 g suiker (2 x 75)
- zout
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 ei M
- ½ zakje gedroogde gist (3,5 g)
- 750 pruimen
- 2 el gemalen amandelen
- meel voor het werkoppervlak
- vet voor de vorm
bereiding
Melk en 2 eetlepels boter verwarmen. 275 Bloem, 75 g suiker, 1 snufje zout, vanillesuiker, ei en de gist in een kom doen. De lauwwarme melk eroverheen schenken en alles kneden. Gistdeeg afgedekt op een warme plaats laten rusten, ca. 30 minuten.
Pruimen wassen, halveren en ontpitten. Voor het strooisel 100 g boter laten smelten. 125 g Bloem, 75 g suiker, amandelen en een snufje zout vermengen. De gesmolten boter in porties toevoegen en deeg verwerken tot strooiseldeeg.
Gistdeeg nogmaals op een met bloem bestooid oppervlak kneden en rond uitrollen (26 cm Ø). Een springvorm van ca 26 cm Ø invetten en de deeglap erin leggen en aan de rand licht aandrukken.
Met de pruimen vullen.
Strooisel erop verdelen, in voorverwarmde oven (E. 200°C/Hetelucht 175°C) 30-40 minuten bakken.
De taart laten afkoelen en losmaken uit de vorm. Lekker met slagroom.
Uit: Rezepte 07/2006