ingrediënten
- oud witbroodje of paneermeel
- 750 gr prei
- 2 middelgrote uien
- 14 plakken ontbijtspek of bacon
- 500 gr hoh gehakt
- 1 el middelscherpe mosterd
- zout, peper
- 3 el olie
- 100 gr slagroom
- 1 el bouillonpoeder
- sausbinder
- peterselie
- cocktailprikkers
bereiding
Het oude brood in water weken. Prei in ringen snijden en schoonmaken. Ui schillen en klein snijden. 6 plakjes spek in reepjes snijden en in een pan zonder vet uitbakken.
Broodje uitknijpen. Met het gehakt, de helft van de uien, mosterd en spekreepjes (1 el achterhouden voor garnering) mengen. Met zout en peper op smaak brengen.
4 schijven vormen. De rand van elke schijf met 2 plakjes spek omwikkelen, deze vaststeken met de cocktailprikkers. In 2 el olie de gehaktschijven aan elke kant 5-6 minuten bakken.
In een pan 1 el olie verhitten. De rest van de uien daarin fruiten. Prei toevoegen en mee fruiten. Met de slagroom en 350 ml water blussen. Laten koken, bouillonpoeder erdoor roeren. Met sausbinder binden en met zout en peper op smaak brengen. 2-3 minuten laten koken. Peterselie wassen en op enkele blaadjes na, fijnhakken.
Op een bord scheppen en garneren met de spekreepjes en de peterselie.
N.B. Als bijgerecht is Spätzle heel lekker, maar aardappelpuree is ook een goede keuze.
Bereidingstijd: ca. 40 minuten
Uit: Rezepte Pur 7/2009