ingrediënten
- 800 gr sperziebonen
- zout, peper
- peterselie, tijm
- 1 middelgrote ui
- 5 el boter
- 3 el bloem
- ¼ l melk
- 1 tl groentebouillonpoeder
- 100 gr Gorgonzola of een soortgelijke kaas
- 600 gr varkenshaas
- 12 plakjes ontbijtspek
- 2-3 el olie
bereiding
Bonen schoonmaken, wassen en in mooie stukken breken. In kokend water met wat zout afgedekt ca. 10-15 minuten koken. Peterselie en tijm schoonmaken en hakken, op een beetje ter garnering na. Uien schillen en fijn snijden. De boontjes afgieten en laten uitdruipen (evt. kooknat opvangen).
3 el boter in een pan verhitten. De helft van de ui daarin fruiten. Bloem toevoegen en mee fruiten. Blussen met ¼ l water (of kooknat van de boontjes) en de melk en al roerend weer aan de kook brengen. Bouillonpoeder en tijm toevoegen, ca. 5 minuten laten pruttelen. De kaas in blokjes door de saus roeren en laten smelten. Met zout en peper op smaak brengen.
Het vlees wassen, droogdeppen en in 10-12 medaillons snijden. Elk medaillon met een plakje spek omwikkelen. Olie in een ruime pan verhitten en hierin de medaillons aan elke kant 2 minuten braden. Met zout en peper bestrooien en uit de pan nemen. De pan blussen met 3 el water en deze jus aan de kaassaus toevoegen.
2 el boter in een pan verhitten, de resterende ui hierin fruiten. De boontjes en de peterselie toevoegen en dit even roerbakken. Met zout en peper op smaak brengen.
Boontjes in een ovenvaste schaal doen en het vlees hierop verdelen. De kaassaus erover schenken.
In een voorverwarmde oven (E. 200°C/ Hete lucht 175°C) ca. 25 minuten laten gratineren.
Met de rest van de tijm en peterselie garneren.
Heerlijk met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd ca. 1½ uur.
Uit: Rezepte 7/2008