ingrediënten
- 225 gram bloem
- 75 + 100 gram suiker
- 7 eieren (M)
- 125 gram boter
- 50 gram rozijnen
- 50 gram gehakte amandelen
- 150 gram amandelspijs
- ca. 800 gram appels
- 2-3 el citroensap
- 1 tl speculaaskruiden (of lebkuchenkruiden)
- 400 gram crème fraîche
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 zakje vanillepudding om te koken, voor ½ l melk
- 2-3 el amandelschaafsel
- 1 tl poedersuiker + iets om de rand te bestrooien
- ½ tl kaneel
- bloem om het deef uit te rollen
- vet voor de vorm
bereiding
Bloem, 75 gram suiker, 1 ei en boter in stukjes, tot een glad deeg kneden.
Afgedekt ca. 30 minuten koud zetten.
Rozijnen wassen, laten uitlekken. De gehakte amandelen roosteren, amandelspijs raspen.
Appels schillen, klokhuis verwijderen en in snijden. Met de citroensap vermengen.
De geroosterde amandelen, de helft van de amandelspijs, rozijnen en speculaaskruiden toevoegen, mengen.
De crème fraîche, 6 eieren, 100 gram suiker en vanillesuiker mixen. De puddingpoeder erdoor roeren. Het deeg uitrollen op een met bloem bestrooide ondergrond tot ca. 34 cm Ø.
Ingevette springvorm van 26 cm Ø hiermee bekleden, randen aandrukken.
Het appelmengsel hierin verdelen en de crème fraichemassa erover schenken.
In een voorverwarmde oven (E. 175 °C?Hete lucht 150 °C) ca. 1 uur bakken.
Af laten koelen.
Het amandelschaafsel roosteren. De rest van de amandelspijs, 1 tl poedersuiker en de kaneel kneden. Op een met poedersuiker bestrooid oppervlak uitrollen. Figuurtjes uitsteken (bijv. sterren, kerstboompjes, sinterklaasmijters o.i.d.).
De taart met de amandeltjes bestrooien en de figuurtjes erop leggen. Rand met poedersuiker bestrooien.
Bereidingstijd: ca. 1¾ uur.
Uit: Tina Koch & Back-Ideen 11/2010 (Bratapfelkuchen mit Rosinen)