ingrediƫnten
- 600 gram boerenkool
- zout, zwarte peper
- 2 middelgrote uien
- 250 mager gerookte spekjes
- 1-2 el olie
- 1 el groentebouillonpoeder
- 1 tl suiker
- 3-4 el sausbinder
- 150 gram kaas (100 gram kleine blokjes, de rest raspen)
- 120 gram filodeel (of een pakje bladerdeeg)
- 5-6 el boter
- 2-3 el paneermeel
- bakpapier
bereiding
De uien schillen en fijn snijden.
Olie in een grote pan verhitten, hierin de uien en het spek bakken. De boerenkool toevoegen.
Ā½ liter water en de bouillonpoeder toevoegen. Afgedekt ca. 10 minuten laten koken. Met zout, peper en suiker op smaak maken. De sausbinder erdoor roeren, meekoken en dan af laten koelen.
De blokjes kaas toevoegen. Het filodeeg ca. 10 minuten bij kamertemperatuur laten rusten.
Boter smelten. Dan 2 deeglappen overlappend naast elkaar op een theedoek leggen. Met boter bestrijken. Nog 2 deeglappen erop leggen, met boter bestrijken. Paneermeel op het onderste derde deel strooien. Hierop de boerenkool leggen. Het deeg dichtrollen met behulp van de theedoek.
De strudel met de naad naar beneden op met bakpapier bekleed bakblik leggen. Met de overige boter bestrijken. In een hete oven (E. 200 Ā°C / Hetelucht 175 Ā°C ) ca. 25-30 minuten bakken. De geraspte kaas 15 minuten voor het einde van de baktijd op de strudel strooien.
Bereidingstijd ca. 1Ā¼ uur
Uit: Tina Koch & Back-Ideen 01/21010
N.B. Omdat het filodeeg was uitverkocht heb ik bladerdeeg gebruikt. Het nadeel hiervan is dat het aan de onderkant niet knapperig wordt, maar de smaak was heerlijk! De plakjes dan 3 1/3 naast elkaar, verder hetzelfde verwerken.