Bapao is een gestoomd broodje met een vulling, dat zijn oorsprong vindt in de Chinese keuken en enige bekendheid geniet in Nederland.
ingrediënten voor 6-8 stuks
- 1 ui
- 150 gram mager varkensgehakt
- 2 el zonnebloemolie
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl Gula Djawa (of donkerbruine suiker)
- 1 tl zoute ketjap
- 2 el gehakte prei
- ½ pak witbroodmix (250 gr)
- laos, ketoembar, peper en evt. zout
- 1 tl maïzena
- bakpapier
bereiding
Snipper de ui, pers of snij de knoflook.
Verwarm de olie in een hapjespan, rul hierin het gehakt en voeg de ui en knoflook toe.
Even fruiten en daarna de prei, laos, ketoembar, Gula Djawa en ketjap toevoegen.
De maïzena met een beetje water aanlengen en aan het gehaktmengsel toevoegen. Op smaak brengen met peper en evt. zout. Nog even laten pruttelen.
De broodmix mengen met 1,5 dl lauw water of volgens aanwijzing op de verpakking en kneden tot een mooi deeg.
Afgedekt op een warme plaats 30 minuten laten rijzen.
Van het deeg 6 – 8 bolletjes vormen.
De bolletjes met een lepel wat platter drukken en een kuiltje in het midden maken.
Schep hierin wat van het gehaktmengsel.
Het deeg over de vulling vouwen en goed aandrukken.
De bolletjes met de bolle, mooie kant naar boven op een vel bakpapier leggen en afgedekt nogmaals 15 minuten laten rijzen.
De bolletjes in een stoompan, -mandje of vergiet ca. 15 – 20 minuten stomen. (laagje water aan de kook brengen en mandje met deksel erop plaatsen).
Warm serveren. Lekker met chilisaus.
Gebruik eventueel kip- of rundergehakt of maak een vegetarische versie.
Je kunt de broodjes invriezen en op dezelfde wijze of in de magnetron weer verwarmen.