Ossobuco is een Italiaans vleesgerecht. Ossobuco kent zijn oorsprong in Milaan. De basis van ossobuco zijn kalfsschenkels. De schenkels worden met onder meer uien, wortel en bleekselderij gestoofd. In het traditionele Milanese recept worden geen tomaten verwerkt. Er zijn ook recepten (zoals dit) in omloop met tomaat.
ingrediënten
- 2 uien
- 3 knoflookteentjes
- 3 wortels
- 1 prei
- 3 bladstelen bleekselderij
- 4 kalfsschenkel
- 2-3 el bloem
- 3 takjes tijm
- 5 el olie
- zout, peper
- 3 el tomatenpuree
- 375 ml droge witte wijn
- 1 blik tomaten (850 ml)
- 2-3 laurierblaadjes
- 1 potje (425 ml) witte bonen
bereiding
Uien, knoflook, wortels, prei en bleekselderij schoonmaken en in blokjes snijden.
Kalfsschenkel wassen en droogdeppen en in de bloem wenden.
Tijm wassen en fijn hakken.
3 el olie in een braadpan verhitten. De schenkel hierin aan beide kanten ca. 8 minuten krachtig aanbraden. Met zout en peper bestrooien en uit de pan nemen.
2 el olie in de pan toevoegen en verhitten.
Groente en knoflook daarin ca. 4 minuten fruiten.
Tomatenpuree toevoegen, kort mee fruiten.
Blussen met de wijn.
Tomaten, laurier en tijm toevoegen. Met zout en peper op smaak brengen.
Schenkel in de saus leggen.
De pan in een voorverwarmde oven (E. 200 °C/hete lucht 175 °C ) zetten en in ca. 1½ uur smoren.
Bonen uit laten lekken. Bij de bereide ossobuco doen en even mee verwarmen.
Het geheel op smaak brengen met zout en peper en serveren met ciabatta brood.
Bereidingstijd: ca. 2 uur
Uit: Tina Koch & BackIdeen 08/2012
N.B. Ik heb de pan op de kookplaat laten staan en zo het vlees gesmoord. Daarvoor dezelfde tijd aanhouden.